Alhamdulillah program Hemat untuk pelajar perubatan yang akan menduduki peperiksaan tahun akhir ‘ Nurturing Future Doctors ‘ telah berlangsung dengan jayanya.Program yang melibatkan pelajar perubatan dari universiti tempatan terutamanya di sekitar lembah Klang – UKM, USIM, UPM, UOC,UITM, USM dan juga UNIMAS telah dibahagikan kepada 2 siri iaitu siri pertama -Revision class bersama pakar- pakar perubatan papisma yang telah dijalankan secara atas talian pada 15.7 2023.Majlis telah dirasmikan oleh Presiden papisma sendiri Dato’ Dr Suhaini Kadiman. Sambutan amat menggalakkan dan kami mendapat feedback dari peserta supaya masa untuk setiap talk dilanjutkan. Seramai 79 orang pelajar perubatan telah menyertai program siri pertama ini.

Siri kedua pula telah dijalankan pada 29.7.2023 secara fizikal bertempat di jabatan radiologi Hospital Canselor UKM.Siri kedua ini adalah berbentuk ‘Mock Exam ‘ -unmanned osce. Seramai 38 pelajar dari 6 universiti tempatan iaitu UKM, USIM, UPM, UoC,USM dan UITM telah menyertai program ini.Prof Faizah Mohd Zaki sebagai penyelaras program radiologi UKM bersama Dr Yusuf, pensyarah klinikal ( Nephrology ) telah hadir bersama-sama untuk berbincang soalan-soalan osce dengan pelajar- pelajar perubatan.

Tahniah diucapkan kepada pengarah program Dr Mawaddah Mohd Saat atas kejayaan program dan semua AJK yang telah memberikan komitmen yang jitu sejak dari awal lagi.AJK adalah terdiri dari ahli papisma dan papisma student chapter – PSC.

Di harap program ini dapat memperkenalkan papisma sebagai sebuah NGO kesihatan kepada pelajar- pelajar perubatan dan menjadi pemangkin perkaderan di sesetengah universiti yang hampir pupus.

 

Disediakan oleh:

Ms Afizah
Exco Hemat PAPISMA