Tip dan Panduan Kebersihan Diri

Tip dan Panduan Kebersihan Diri

PAPISMA TIP SIHAT 001-
Amalan membasuh tangan sebelum memulakan setiap tugasan terutama yang melibatkan sentuhan mampu mencegah penularan penyakit berjangkit. Basuh tangan dengan sabun setiap kali sebelum menyediakan makanan dan selepas ke tandas. Tangan merupakan tempat yang sering mengumpul kotoran dan habuk, termasuk kuman (bakteria dan virus), yis dan kulat.
Ayuh! mulakan dari sekarang.

PAPISMA TIP SIHAT 002-
Jadikan sebagai kebiasaan/ rutin untuk membasuh tangan dengan sabun (atau sanitizer) terutama selepas bermain-main dengan binatang peliharaan. Bermain dengan binatang peliharaan seperti kucing, arnab, hamster dan sebagainya, merupakan suatu keseronokan, tetapi pastikan kita membasuh tangan selepas memegang haiwan peliharaan tersebut.
Terutamanya sebelum sampai waktu makan kerana haiwan peliharaan juga menyebarkan kuman-kuman tertentu dan kadangkala merbahaya.
Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang peliharaan),” (Hadith Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

PAPISMA TIP SIHAT 003-
Bersin merupakan merupakan suatu proses separa autonomik terhasil akibat iritasi partikel yang kecil terhadap permukaan mukosa didalam rongga hidung/ mulut. Akhirnya, ia akan mengakibatkan tujahan udara yang kuat dari dalam rongga mulut dan rongga hidung ke arah luar rongga tersebut.
Bersin juga berpunca daripada pendedahan secara tiba-tiba terhadap sinaran cahaya yang terang, perubahan suhu secara tiba-tiba, keadaan udara yang sejuk serta akibat jangkitan kuman (virus).
Bersin yang diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus) boleh menyebabkan penularan penyakit. Untuk itu praktikkanlah adab-adab bersin yang baik.

PAPISMA TIP SIHAT 004-
Bersin yang diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus) boleh menyebabkan penularan penyakit. Apabila bersin kita hendaklah memalingkan muka kearah lain dan menutup mulut serta hidung untuk mengelakkan orang lain daripada terkena jangkitan kuman (virus).
Daripada Abu Hurairah radiallahu anhu, “Apabila Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersin, beliau meletakkan tangannya atau kain bajunya ke mulutnya untuk menutupnya sambil memperlahankan bunyi bersin itu.” (Hadith Riwayat Abu Daud)

PAPISMA TIP SIHAT 005-
Flu atau selsema diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus). Ia sangat mudah berjangkit dan selesema yang diakibatkan oleh virus ini kadangkala mengakibatkan masalah kesihatan yang serius.
Untuk itu, sangat penting agar kita sentiasa menjaga kebersihan dan mengelakkan orang sekeliling kita mendapat jangkitan yang sama apabila kita terdedah atau dijangkiti selsema (flu).

PAPISMA TIP SIHAT 006-
Flu atau selsema amat mudah berjangkit terutama melalui sentuhan atau pengudaraan. Antara tip-tip yang kita boleh praktikkan untuk mengelakkan penularan jangkitan flu (selsema) ini adalah;
– Gunakan tisu untuk menutup mulut sekiranya kita bersin atau batuk.
– Buang tisu tersebut didalam bakul sampah dan jangka disepahkan merata-rata.
– Pastikan kita mencuci tangan selepas bersin/ batuk menggunakan sabun dan basuh selama 20 saat. Digalakkan juga untuk kita menggunakan sanitizer (pencuci antiseptik/ nyah-kuman).

Rawatan Awal Pemulihan Kardiopulmonary (CPR) – Anda semua mampu lakukannya!!!

Rawatan Awal Pemulihan Kardiopulmonary (CPR) – Anda semua mampu lakukannya!!!

(Sumber: Weblog PAPISMA Terengganu)

Pernahkah anda berhadapan dengan situasi cemas, di mana kedapatan seseorang yang berhampiran dengan anda secara tiba-tiba jatuh dan pengsan. Mungkin ada yang pernah, dan mungkin ada yang tidak. Walaubagaimanapun, ianya tidak mustahil akan berlaku kepada anda, dan orang yang ber’masalah’ itu mungkin anda tidak kenali, atau mungkin juga di kalangan kaum kerabat dan sahabat handai yang dekat kepada anda.

Apakah kemungkinan yang berlaku – Serangan Jantung beserta rentak jantung yang abnormal (Heart Attack with Arrhythmia) atau Serangan Angin Ahmar (Stroke) ?. Kedua-duanya adalah suatu kemungkinan, dan boleh membawa kepada maut. Namun ada keadaannya, anda boleh melakukan sesuatu untuk ‘merubah’ keadaan.
Continue reading

Berhenti merokok – untuk kesihatan kita bersama!

Berhenti merokok – untuk kesihatan kita bersama!

Inilah fakta!
Rokok merupakan penyebab utama penyakit dan kematian pada usia muda di negara-negara maju. Hampir separuh dari perokok meninggal akibat penyakit berkaitan rokok. Jika anda perokok tegar, pada puratanya, jangkahayat anda adalah kurang 10 tahun daripada orang yang tidak merokok.

Kebanyakan kematian yang diakibatkan oleh rokok bukan kematian mengejut dan tiba-tiba. Sebaliknya penyakit seperti COPD menyebabkan anda hidup bertahun-tahun dengan kelelahan dan masalah pernafasan sebelum anda menghembuskan nafas terakhir. Terseksa bukan?

Continue reading

Penjagaan mata sepanjang hayat

Penjagaan mata sepanjang hayat

(Sumber: Weblog PAPISMA Terengganu)

Mata adalah  satu dari lima pancaindera anugerah dari Allah yang  amat  penting. Organ yang  kecil ini telah mula terbentuk di alam rahim di peringkat awal pembentukan janin  iaitu pada minggu keempat kandungan. Pada masa itu biasanya ibu  belum lagi menyedari kehamilannya. Ia  berfungsi seperti kamera  yang sangat sempurna dan   menakjubkan yang membuktikan kebesaran dan  kebijaksanan Allah s.w.t. Dengan organ tersebut   dapatlah kita  mengetahui  perkara yang berlaku  di sekeliling   bagi  membantu  kita menjalankan dua  amanah yang besar  iaitu sebagai hamba yang perlu membuat amal ibadat dan  sebagai khalifah bagi membangun serta memakmurkan alam ini.

Struktur mata

Continue reading