Abdominal Aortic Aneurysm

untitled

Apakah itu aneurysm?

Aneurysme merupakan pembengkakan saluran darah. Perkataan ini diambil dari perkataan Greek ‘aneurysma’ yang bermaksud pelebaran

Aneurysme merupakan pembengkakan sebahagian daripada dinding salur darah. Ini berpunca dari kelemahan sebahagian dinding salur darah.

buttonfullarticle

Cirit-birit di kalangan kanak-kanak. Apakah penyebabnya?

Cirit-birit terjadi apabila terdapat penambahan pembuangan najis berbanding biasa. Najis mungkin dihasilkan dengan lebih kerap, kurang berbentuk malah berair. Cirit-birit pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh berbagai sebab.

Sewaktu sakit, ia mungkin terjadi apabila terdapat radang pada lapisan usus, yg mempengaruhi penyerapan nutrien dan cecair oleh badan. Malah pada sesetengah jangkitan usus, usus mungkin membebaskan cecair dari menyerapnya.

buttonfullarticle

Bius Epidural

Kesakitan sewaktu bersalin terutamanya semasa melahirkan anak pertama adalah di antara jenis kesakitan yang paling tinggi darjahnya yang di alami oleh kaum wanita. Al-Quran menggambarkan peri kesakitan yang di alami oleh kaum wanita sewaktu melahirkan bayi melalui penceritaan watak Siti Maryam….[baca lagi]
Continue reading