Autism: Anugerah yang belum difahami

Autism: Anugerah yang belum difahami

Oleh: Dr Ahmad Rostam bin Md Zin

Terlalu banyak sebenarnya di dalam dunia ini yang masih lagi manusia belum memahaminya. Ia kekal rahsia Kerajaan Allah yang Maha Agung sehinggalah manusia terus mencari dan mengkaji lalu Allah kurniakan ilmu bagi mereka agar lebih mengetahui. Penemuan demi penemuan setiap hari tentang apa sahaja di dunia menyebabkan kita sedar bahawa ianya tiada sempadan. Jika bukan hari ini kita menemukannya, mungkin sahaja esok atau lusa jawapannya akan terhidang bagi kita.

Anak autism. Satu anugerah hanya kepada ibu-ibu dan bapa-bapa yang istimewa. Mereka ini insan-insan yang mempunyai kekuatan yang tiada pada ibu bapa biasa seperti saya dan ramai anda di luar sana. Mungkin kerap juga kita mendengar rintihan mereka namun hakikatnya ketabahan yang mereka miliki jauh lebih besar dari yang kelihatan. Jika tidak, sudah pasti kes dera dan sebagainya jauh lebih tinggi berbanding anak biasa.

Setiap kali saya melihat anak autism di klinik, hati rasa hiba. Dalam 10-15 minit bersama mereka pun saya merasakan ia bukannya tugas yang mudah. Inikan pula ibu bapa mereka yang perlu menjaga mereka sepanjang hari. Terlalu banyak perkara yang kita tidak fahami tentang mereka kerana ketidakmampuan anak-anak ini berkomunikasi dengan baik, ketidakupayaan sosial mereka dan juga masalah tingkahlaku yang di luar kebiasaan.

Sungguh kita tidak memahami mereka. Kajian demi kajian yang dijalankan masih lagi belum mencapai tahap yang dikira cukup tuntas untuk menyelesaikan segala permasalahan yang mereka hadapi. Masih belum lagi kita temui satu kombinasi perawatan yang boleh dipakai untuk semua. Ditambah lagi dengan limitasi-limitasi sedia ada seperti ubatan, kepakaran, faktor logistik, faktor psiko-sosial ibu bapa dan penjaga, kefahaman umum dan sebagainya, usaha untuk membantu menjadi lebih sukar dan terhad.

Autistic Savant
Namun, di sebalik limitasi ini, ada juga ibu bapa yang berjaya menjadikan anak autism mereka menyerlah jauh melangkaui kemampuan manusia biasa istilahnya autistic savant. Walaupun keupayaan luar biasa ini biasanya ditemui secara tidak sengaja namun berdasarkan kajian saintifik, hampir 10% anak autism mempunyai keupayaan luar biasa ini berbanding hanya 1% sahaja di kalangan kanak-kanak biasa. Mereka ini biasanya mempunyai keupayaan yang luar biasa dalam bidang matematik, ingatan, artistik dan muzikal.

Antara autistic savant yang terkenal di dunia ialah Ellen Boidreux yang juga buta tetapi mampu berjalan tanpa menggunakan apa-apa alat bantuan serta digelar ‘time lady‘ kerana keupayaannya mengetahui masa secara tepat tanpa memerlukan jam. Beliau juga mampu memainkan semula muzik yang didengarnya hanya dengan sekali dengar. Jedediah Buxton, lelaki yang mampu mengira sehingga 39 digit nombor serta mampu mengukur jarak hanya dengan berjalan sahaja. Mungkin juga anda ingin tahu tentang Stephen Wiltshire atau gelarannya The Human Camera yang mampu melukis semula gambar 3D bandar Tokyo hanya dengan melihatnya sekali lalu melalui helikopter.

Mark Remland, Tim Baley, Leslie Lemke dan ramai lagi sudah direkodkan sebagai autistic savant yang tiada bandingannya. Di Malaysia sendiri kita mempunyai dua orang autistic savant yang mana salah seorang mereka hasil seninya menerima pengiktirafan dari Presiden Barack Obama. Delwin Cheah dan Ping Lean Yeah adalah dua orang yang bakat mereka berjaya ditemui.

Cabaran
Di samping ciri umum yang ada pada anak autism, terlalu banyak lagi perkara tentang mereka yang di luar jangkaan kita. Adalah menjadi satu cabaran bagi perawat dan dalam banyak keadaan limitasi yang ada menggugat motivasi mereka yang ingin melihat anak ini berkembang dan membesar dengan baik. Sering berlaku keadaan dan perasaan hilang punca di kalangan penjaga mahupun perawat dalam membantu anak autism. Namun perjuangan untuk anak-anak ini masih wajib diteruskan.

Dalam banyak keadaan juga, masyarakat lebih berminat untuk mencari sebab dan bukannya belajar dan mencari jalan untuk membantu. Wajarnya, mencari punca masalah ini harus sahaja ditinggalkan kepada para saintis dan pakar di bidang ini manakala masyarakat umum pula bertanggungjawab menambah pengetahuan dan sama-sama membantu ibu bapa dan penjaga mendapatkan yang terbaik untuk anak mereka.

Pengetahuan yang lemah tentang masalah ini juga mengakibatkan wujudnya golongan yang ingin mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain. Dakwaan-dakwaan kononnya autism boleh sembuh sepenuhnya dengan hanya makan produk tertentu dan sebagainya hanyalah satu bentuk penipuan di siang hari yang boleh menghancurkan harapan orang lain. Ada juga yang cuba menjadi pakar hanya berdasarkan pembacaan mereka di internet. Memberikan nasihat -nasihat perubatan kepada ibu bapa yang tidak sedar dan tips-tips yang kononnya pasti berhasil.

Hakikatnya, individu seperti ini langsung tidak tahu apa itu autism dan tidak juga merasa bertanggungjawab belajar mengenainya. Pernah saya diberitahu oleh seorang penjaga bahawa mereka ditawarkan untuk membeli buku yang kononnya boleh memulihkan autism secara total oleh individu yang sebegini. Bila ditanya apa itu autism, informasi yang diketahuinya sangat minima dan bercampur aduk dengan masalah kanak-kanak normal yang lain.

Ada juga pihak yang lebih berminat untuk menyalahkan vaksinasi contohnya sebagai penyebab utama autism dan melarang serta berkempen kepada masyarakat agar meninggalkannya. Ini bukan sahaja merbahaya kepada anak itu bahkan jutaan anak-anak lain yang menjadi mangsa kejahilan golongan sebegini.

Wajarnya, golongan sebegini dikenalpasti oleh kerajaan dan ditawar untuk menjadi pendidik anak autism ini. Dari mereka menjadi penasihat tidak bertauliah dan mungkin menyesatkan, lebih baik mereka dilatih dengan informasi dan ilmu yang betul. Jika mereka tidak menunjukkan minat, terbuktilah bahawa mereka tidak ikhlas untuk membantu.

Peluang dan Ruang
Di sebalik limitasi sedia ada, setiap individu yang terlibat dalam membantu anak-anak autism cuba sedaya upaya mereka untuk sama menyumbang. Halangan-halangan sedia ada ditempuh juga agar anak ini ada pembelaannya. Bulan Kesedaran Autism yang disambut setiap tahun pada bulan April melambangkan iltizam dan juga semangat perawat dan penjaga untuk memberikan lebih banyak input pada anak-anak syurga ini.

Masyarakat pula harus fokus untuk menambah ilmu pengetahuan tentangnya. Jika ilmu yang tepat diperolehi, tidak hairan jika satu gelombang baru dalam masyarakat bakal wujud untuk sama-sama membantu anak syurga ini. Terlalu banyak perkara yang boleh dibantu yang tanpa bantuan banyak pihak, ianya tidak akan terhasil.

Kita memerlukan lebih ramai individu yang mempunyai kepakaran dalam pendidikan dan penjagaan anak autism. Anak-anak muda yang masih berfikir tentang masa depan mereka harus pertimbangkan bidang pendidikan, perawatan dan penjagaan anak autism ataupun anak istimewa lain sebagai satu jurusan yang wajar diambil di peringkat universiti mahupun lebih tinggi.

Kita masih lagi kurang pusat-pusat yang menumpu pada masalah ini menyebabkan peluang rawatan pada anak sedia ada menjadi terhad dan sela masanya tidak dekat.

Ibu bapa yang mempunyai anak autism pula wajar menggabungkan diri mereka dengan persatuan sedia ada contohnya NASOM ataupun bekerjasama dengan pakar psikiatri atau pakar perubatan keluarga setempat untuk membentuk komuniti sokongan bagi anak autism.

Akhir kata, autism masih lagi misteri yang masih lagi kita bertungkus lumus untuk merungkainya. Adakah ia bakal terjawab di zaman ini? Segalanya mungkin yang pentingnya usaha dan usaha lagi.

Dr Ahmad Rostam bin Md Zin
Pakar Psikiatri
HDOK Sandakan

Tip dan Panduan Kebersihan Diri

Tip dan Panduan Kebersihan Diri

PAPISMA TIP SIHAT 001-
Amalan membasuh tangan sebelum memulakan setiap tugasan terutama yang melibatkan sentuhan mampu mencegah penularan penyakit berjangkit. Basuh tangan dengan sabun setiap kali sebelum menyediakan makanan dan selepas ke tandas. Tangan merupakan tempat yang sering mengumpul kotoran dan habuk, termasuk kuman (bakteria dan virus), yis dan kulat.
Ayuh! mulakan dari sekarang.

PAPISMA TIP SIHAT 002-
Jadikan sebagai kebiasaan/ rutin untuk membasuh tangan dengan sabun (atau sanitizer) terutama selepas bermain-main dengan binatang peliharaan. Bermain dengan binatang peliharaan seperti kucing, arnab, hamster dan sebagainya, merupakan suatu keseronokan, tetapi pastikan kita membasuh tangan selepas memegang haiwan peliharaan tersebut.
Terutamanya sebelum sampai waktu makan kerana haiwan peliharaan juga menyebarkan kuman-kuman tertentu dan kadangkala merbahaya.
Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang peliharaan),” (Hadith Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

PAPISMA TIP SIHAT 003-
Bersin merupakan merupakan suatu proses separa autonomik terhasil akibat iritasi partikel yang kecil terhadap permukaan mukosa didalam rongga hidung/ mulut. Akhirnya, ia akan mengakibatkan tujahan udara yang kuat dari dalam rongga mulut dan rongga hidung ke arah luar rongga tersebut.
Bersin juga berpunca daripada pendedahan secara tiba-tiba terhadap sinaran cahaya yang terang, perubahan suhu secara tiba-tiba, keadaan udara yang sejuk serta akibat jangkitan kuman (virus).
Bersin yang diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus) boleh menyebabkan penularan penyakit. Untuk itu praktikkanlah adab-adab bersin yang baik.

PAPISMA TIP SIHAT 004-
Bersin yang diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus) boleh menyebabkan penularan penyakit. Apabila bersin kita hendaklah memalingkan muka kearah lain dan menutup mulut serta hidung untuk mengelakkan orang lain daripada terkena jangkitan kuman (virus).
Daripada Abu Hurairah radiallahu anhu, “Apabila Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersin, beliau meletakkan tangannya atau kain bajunya ke mulutnya untuk menutupnya sambil memperlahankan bunyi bersin itu.” (Hadith Riwayat Abu Daud)

PAPISMA TIP SIHAT 005-
Flu atau selsema diakibatkan oleh jangkitan kuman (virus). Ia sangat mudah berjangkit dan selesema yang diakibatkan oleh virus ini kadangkala mengakibatkan masalah kesihatan yang serius.
Untuk itu, sangat penting agar kita sentiasa menjaga kebersihan dan mengelakkan orang sekeliling kita mendapat jangkitan yang sama apabila kita terdedah atau dijangkiti selsema (flu).

PAPISMA TIP SIHAT 006-
Flu atau selsema amat mudah berjangkit terutama melalui sentuhan atau pengudaraan. Antara tip-tip yang kita boleh praktikkan untuk mengelakkan penularan jangkitan flu (selsema) ini adalah;
– Gunakan tisu untuk menutup mulut sekiranya kita bersin atau batuk.
– Buang tisu tersebut didalam bakul sampah dan jangka disepahkan merata-rata.
– Pastikan kita mencuci tangan selepas bersin/ batuk menggunakan sabun dan basuh selama 20 saat. Digalakkan juga untuk kita menggunakan sanitizer (pencuci antiseptik/ nyah-kuman).

Rawatan Awal Pemulihan Kardiopulmonary (CPR) – Anda semua mampu lakukannya!!!

Rawatan Awal Pemulihan Kardiopulmonary (CPR) – Anda semua mampu lakukannya!!!

(Sumber: Weblog PAPISMA Terengganu)

Pernahkah anda berhadapan dengan situasi cemas, di mana kedapatan seseorang yang berhampiran dengan anda secara tiba-tiba jatuh dan pengsan. Mungkin ada yang pernah, dan mungkin ada yang tidak. Walaubagaimanapun, ianya tidak mustahil akan berlaku kepada anda, dan orang yang ber’masalah’ itu mungkin anda tidak kenali, atau mungkin juga di kalangan kaum kerabat dan sahabat handai yang dekat kepada anda.

Apakah kemungkinan yang berlaku – Serangan Jantung beserta rentak jantung yang abnormal (Heart Attack with Arrhythmia) atau Serangan Angin Ahmar (Stroke) ?. Kedua-duanya adalah suatu kemungkinan, dan boleh membawa kepada maut. Namun ada keadaannya, anda boleh melakukan sesuatu untuk ‘merubah’ keadaan.
Continue reading

Berhenti merokok – untuk kesihatan kita bersama!

Berhenti merokok – untuk kesihatan kita bersama!

Inilah fakta!
Rokok merupakan penyebab utama penyakit dan kematian pada usia muda di negara-negara maju. Hampir separuh dari perokok meninggal akibat penyakit berkaitan rokok. Jika anda perokok tegar, pada puratanya, jangkahayat anda adalah kurang 10 tahun daripada orang yang tidak merokok.

Kebanyakan kematian yang diakibatkan oleh rokok bukan kematian mengejut dan tiba-tiba. Sebaliknya penyakit seperti COPD menyebabkan anda hidup bertahun-tahun dengan kelelahan dan masalah pernafasan sebelum anda menghembuskan nafas terakhir. Terseksa bukan?

Continue reading

Penjagaan mata sepanjang hayat

Penjagaan mata sepanjang hayat

(Sumber: Weblog PAPISMA Terengganu)

Mata adalah  satu dari lima pancaindera anugerah dari Allah yang  amat  penting. Organ yang  kecil ini telah mula terbentuk di alam rahim di peringkat awal pembentukan janin  iaitu pada minggu keempat kandungan. Pada masa itu biasanya ibu  belum lagi menyedari kehamilannya. Ia  berfungsi seperti kamera  yang sangat sempurna dan   menakjubkan yang membuktikan kebesaran dan  kebijaksanan Allah s.w.t. Dengan organ tersebut   dapatlah kita  mengetahui  perkara yang berlaku  di sekeliling   bagi  membantu  kita menjalankan dua  amanah yang besar  iaitu sebagai hamba yang perlu membuat amal ibadat dan  sebagai khalifah bagi membangun serta memakmurkan alam ini.

Struktur mata

Continue reading

Panduan Ketika Banjir

Panduan Ketika Banjir

untitled

Berikut adalah adalah panduan yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa;

Persediaan menghadapi banjir

* Dapatkan maklumat tentang banjir di tempat anda seperti sistem amaran banjir dan lokasi pusat pemindahan
* Periksa dan bersihkan semua lubang air semada longkang atau saluran perparitan
* Pastikan seluruh ahli keluarga mengetahui cara-cara bertindak semasa kecemasan

Continue reading

Influenza Pandemik H1N1 – Apa yang patut anda tahu?

Influenza Pandemik H1N1 – Apa yang patut anda tahu?

dr-zakuan
Dr Zakuan Zainy Deris Pakar Mikrobiologi Klinikal, Jabatan Mikrobiologi dan Parasitologi Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan

Apakah tanda-tanda mengidap pandemik influenza H1N1?

Tanda-tanda mengidap jangkitan H1N1 kebiasaannya adalah demam, batuk, berhingus dan sakit kerongkong. Terdapat juga tanda-tanda yang tidak khusus seperti  sakit kepala, sakit badan, cirit birit, muntah dan lain-lain. Kebanyakan orang yang mendapat  hanya mendapat gejala ringan. Anggaran sekitar 10% mendapat gejala yang teruk seperti pneumonia (jangkitan paru-paru), encephalitis (jangkitan otak), carditis (jangkitan jantung), jangkitan telinga tengah, kurang cecair badan serta menyebabkan penyakit yang telah dihidapi bertambah teruk contohnya asthma.Add Media

Jangkitan pandemic influenza A H1N1 tidak dapat dibezakan H1N1 dengan selsema lain tanpa ujian makmal. Tanda klinikal pengidap H1N1 adalah sama dengan selema lain. Walaubagaimanapun pihak Kementerian Kesihatan menganggarkan sebanyak 95% selsema adalah disebabkan sekarang influenaza A H1N1. Keadaan yang sama diperhati seluruh dunia. Dapat ertikata lain, semua kes selsema sekarang perlu dianggap sebagai influenza A H1N1. Sehubung dengan itu juga, ujian makmal untuk memastikan H1N1 secara umumnya tidak diperlukan untuk pengurusan pesakit.

Continue reading

Berpeluh Berlebihan (Hyperhidrosis) dan Rawatannya

Berpeluh Berlebihan (Hyperhidrosis) dan Rawatannya

Dr Mohd Mazri Yahya
Pakar Perunding Bedah Am,Vaskular & Endovaskular, Hospital Pakar Regency, Masai, Johor

Penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hyperhidrosis.  Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka. Ada pesakit yang tidak ke masjid atau berdebar ketika hari raya menjelang tiba kerana tangan yang basah ketika bersalaman. Ada  pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.
Penyebab penyakit hyperhydrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.
Continue reading

Kanser Serviks: Lelaki pembawa, Wanita Menderita

Dr Harmy Mohd Yusof
Presiden PAPISMA 07/08
drnhmy27@yahoo.com

Kanser serviks atau kanser pangkal rahim merupakan kanser yang utama berlaku di kalangan wanita. Di seluruh dunia hampir setengah juta wanita menghidapi penyakit ini dan menyebabkan lebih daripada suku juta kematian. Menurut perangkaan yang dikeluarkan oleh Daftar Kanser Kebangsaan 2003 ia merupakan kanser yang kedua kerap selepas kanser buah dada dan menyumbangkan kira-kira 12 % daripada keseluruhan kejadian kanser di kalangan wanita.

buttonfullarticle