Liqa Papisma Negeri Sembilan dan Selangor

Anjung Ilmu Al Bakri, Nilai 15 Februari 2015 Antara pesanan dan perkongsian daripada Datuk SS Dr Zulkifli al-Bakri, Mufti Wilayah, semasa liqa tempoh hari adalah berkenaan Dr Abdurrahman As-Sumaith. 1. Tanggungjawab kita besar. Doktor adalah jurubicara dakwah. Orang yang di dalam bidang profesional boleh jadi lebih hebat dan lebih berkesan dakwahnya berbanding ustaz-ustaz dan pensyarah bidang ugama kalau kena caranya. 2. Datuk SS memperkenalkan Dr Abdurrahman As-Sumaith, seorang doktor per...
Read More

Euphoria Gender Dysphoria

Oleh: Dr Ahmad Rostam bin Md Zin Baru-baru ini kecoh di media dan medan sosial tentang isu Gender Identity Disorder atau singkatannya GID. Ramai juga para doktor yang cuba mengulas dan menerangkan apa itu GID dan saya merasakan tiada lagi keperluan untuk saya mengulas apa itu GID dan sebagainya. Saya sempat membaca dua artikel yang ditulis oleh dua orang pengamal perubatan. Satunya ditulis oleh sahabat saya, seorang pelatih pakar psikiatri di Universiti Sains Malaysia melalui laman web rasmi ...
Read More

Hari Kesihatan Mental Sedunia: Living with Schizophrenia

Oleh: Dr Ahmad Rostam bin Md Zin Schizophrenia adalah salah satu penyakit psikiatri kronik yang mempengaruhi segala aspek dalam kehidupan individu yang menderita penyakit ini. Pesakit schizophrenia mengalami gangguan persepsi, pemikiran, perangai, personaliti, kefungsian dan keupayaan bersosial. Gambaran yang biasanya kita perolehi dari media dan masyarakat adalah individu kurang siuman, mengamuk, gila dan sebagainya. Sepertimana penyakit kronik yang lain, rawatan untuk penyakit ini majori...
Read More

Doktor Haji

Saban tahun Lembaga Tabung Haji menghantar pasukan perubatan untuk memberi khidmat kepada jemaah haji dan pasukan ini antara yang terawal tiba di bumi Haramain pada setiap musim haji. Artikel pendek ini bertujuanmenyampaikan penghargaan kepada seluruh pasukan perubatan Haji (doktor, jururawat, pembantu perubatan, perawat kesihatan, pemandu dsb.) yang mendedikasikan khidmat mereka kepada para jemaah di sana serta menyoroti susuk tubuh yang pernah berjasa kepada ummah dalam pelbagai lapangan bidan...
Read More

Rufaida al-Aslamiya: Selamat Hari Jururawat 12hb Mei

    Rufaida binti Saad Jururawat pertama dalam sejarah Islam Barat dan eropah pada zaman kegemilangannya mengagumi semangat dan kecekalan Florence Nightingale, dikenali sebagai pencetus dan pelopor kejururawatan era moden. Dunia kurang mengenali Rufaida binti Saad (atau juga dikenali sebagai Rufaida Al-Aslamiya) sebagai jururawat Muslim yang muncul dalam era lebih awal daripada Florence Nightingale. Dunia Islam mengagumi Rufaida sebagai seorang jururawat Muslim te...
Read More

Perubatan Islam – Ungkapan Yang Sering Disalah Faham

Oleh: Dr Muhd Al-Aarifin Ismail (al_aarifin@yahoo.com) Kerajaan telah mengiktiraf Perubatan Islam dengan memasukkan amalan perubatan alternatif tersebut di bawah Rang Undang-Undang Traditional Komplimentari 2012. Menteri Kesihatan, Dato' Seri Liow Tiong Lai berkata, perkara tersebut diputuskan selepas pihak kementerian kesihatan mendapat persetujuan daripada pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan semua jabatan agama Islam negeri. Sebagai warga negara yang beragama Islam, kita berte...
Read More

Ibrah: Berfikir luar kotak

Oleh: Dr Rostam Mohd Zin (SU Agong PAPISMA 2010-2012) Salah satu ibrah dari Perjanjian Hudaibiyah yang ditandatangani Rasulullah dalam keadaan semua sahabat dan musuh merasakan Rasulullah menandatangani perjanjian yang amat berat sebelah ialah keupayaan Rasulullah untuk berfikir di luar kotak menghasilkan buah luar jangka yang amat menguntungkan Islam dalam ruang lingkup keterbatasan ketidakadilan yang sengaja diwujudkan pihak musuhnya iaitu musyrikin Makkah. Dalam keadaan musuh merasakan ...
Read More

Catatan ‘Ngeri’ Di Jabatan Kecemasan…

Oleh: Dr. Muhd Al-Aarifin Ismail “Ada patient kena tikam kat perut..Jom la kalau nak ikut..” Kata Dr. Huda (bukan nama sebenar) dengan cemas sambil menuju ke pintu keluar red zone menuju ke ambulance. Tanpa berfikir panjang aku bergegas mengikut Dr. Huda. Lagipun waktu tu tak busy sangat, dengan kata lain takde yang sedang menanti di dalam juga yang sedang menunggu diluar sana untuk dipanggil masuk. “Kat mana tempatnya Zam?...” Tanya Dr. Huda kepada abang Zamzuri, Pembantu Pengawai Peruba...
Read More

Tazkirah Sayyidul Ayyam: Al-Qalb dan Penyakit ‘Hati’

Rasulullah saw bersabda, ‘Sesungguhnya dalam diri manusia terdapat segumpal daging. Jika gumpalan daging itu bagus maka akan baguslah seluruh anggota tubuh. Jika gumpalan daging itu rosak maka akan rosak pula seluruh anggota tubuh. Ketahuilah, gumpalan daging itu adalah al-Qalb (jantung).” (HR Bukhari dan Muslim) Perbahasan berkenaan al-Qalb sebagai ‘hati’ atau jantung adalah berkenaan istilah. Apa yang penting kita perlu faham al-Qalb adalah apa yang ada di dada dan bukan apa yang ada di per...
Read More