Portal Pencarian & Koleksi berkaitan Fikah Perubatan

Monthly archives for March, 2009

Tatacara Ibadah Ketika Sakit

Islam adalah mudah. Segala perincian ibadah ditunjukkan dengan jelas dalam Islam. Sehinggakan tatacara melaksanakan ibadah ketika sakit pun dibincangkan oelh ulama’. Berikut adalah nota yang telah disampaikan oleh Dr Basri bin Ibrahim mengenai tatacara ibadah semasa sakit. Beliau mengupas lanjut mengenai cara mengambil wuduk dan tayammum. Seterusnya tatacara sembahyang ketika uzur/sakit. Ibadah Semasa Sakit

Mukjizat Al Quran dan Sains

Ceramah pemantapan profesionalism oleh Dr Mohd Arip Kasmo. Ceramah ini menerangkan mukjizat al Quran dan bukti sains. Ini boleh menambahkan iman kita akan Al Quran. Ikuti ulasan lanjut oleh beliau.

Al Quran dan Sains

Ceramah yang cukup menarik mengenai penemuan sains dalam al Quran. Penemuan ini dibongkarkan hanya abad ini sedangkan al Quran telah menyebutnya 1400 tahun yang lalu. Ikuti kupasan lanjut Dr Mohd Arip Kasmo dalam ceramah yang telah disampaikan.

Hukum memakai tangkal di tubuh

Pandangan Ustaz Samsuri Ahmad mengenai hukum memakai tangkal di pinggang dengan tujuan perubatan. Ikuti ulasan lanjut dari beliau. Memakai tangkal adalah haram walau dengan tujuan perubatan kerana tiasa asas saintifik tangkal boleh digunakan untuk berubat.